ЗареєструватисяЗареєструватися

© 2019–2024 Online Olympiad in Linguistics© 2019–2024 Online Olympiad in Linguistics

Contests

Online Olympiad in Linguistics 2021

Problems & Answers

1. Thajština

V thajštině je možné použít hned několik druhů oslovení, zejména tato čtyři slova:

gae, kun, taan, ter.

Níže naleznete několik filmových scén. V thajské adaptaci každé z nich je použito jedno ze čtyř výše uvedených slov. U některých scén je toto slovo uvedeno:

kun
 

ter
 

taan
 

gae
 

kun
 

ter
 

taan
 

gae
 

ter
 

kun
 

taan
 

gae
 

kun

Úkol. U zbylých scén rozhodněte, jaké slovo by ve vyobrazených situacích nejpravděpodobněji použil mluvčí thajštiny. Plný počet bodů za tuto úlohu dostanete i tehdy, pokud se jedna z vašich odpovědí bude lišit od oslovení použitého v thajské adaptaci daného filmu.

Poznámka: Thajština je tajsko-kadajský jazyk. Mluví jí okolo 60 milionů obyvatel Thajska.

2. Orowari

Formulář níže lze využít k prohledávání malého korpusu vět v jazyce orowari. Na dotaz ve formě slova v jazyce orowari dostanete odpověď ve formě první věty z korpusu obsahující dané slovo a překladu této věty.

Pozor, korpus neobsahuje všechna slova jazyka orowari. Například slova homam a taparakam se nenachází v korpusu, přestože se jedná o platná slova jazyka orowari.

Úkol 1. Přeložte do jazyka orowari:

Úkol 2. Jednu z vámi přeložených vět lze přeložit zpět do češtiny jiným způsobem. Jak zní tento alternativní překlad do češtiny?

Poznámka: Jazyk orowari je poslední živý jazyk v čapakuránské jazykové rodině. Mluví jím okolo 2000 lidí žijících poblíž hranice mezi Brazílií a Bolívií.

3. Turecký ptačí jazyk

Pomocí formuláře níže si můžete nechat přehrát nahrávky 10 slov hvízdaných v tureckém ptačím jazyce. Pro poslechnutí nahrávky zadejte její číslo (1 až 10) a pak stiskněte Enter nebo klikněte na tlačítko napravo od políčka pro zadávání čísla. Můžete si také poslechnout více nahrávek za sebou: stačí zadat jejich čísla oddělená mezerami.

Deseti slovy z nahrávek jsou (v abecedním pořadí):

bak, biz, dar, geç, git,
kar, kek, saç, sen, siz.

Úkol. Přiřaďte k nahrávkám odpovídající slova:

Poznámka: Turecký ptačí jazyk je hvízdaná verze turečtiny. V současnosti jej používá okolo desíti tisíc obyvatel hornatých oblastí Turecka.

Turecké písmeno ç se vyslovuje jako č ve slově očkování.

4. Urhobo

Níže naleznete několik podstatných jmen jazyka urhobo ve zjednodušeném zápise. Pro účely úlohy jsou rozdělená do dvou skupin.

Skupina 1

egbede

jehla

erave

zvíře, maso

itaba

tabák

iviri

kouř

odibo

banán

ogba

hrdina

Skupina 2

agogo

zvon

eni

slon

erako

pes

eve

koza

iribo

paprika

ukpe

postel

Podstatná jména lze v jazyce urhobo skládat následujícími dvěma způsoby:

  1. A re B znamená "A patřící B" nebo "A související s B". Písmeno A lze nahradit podstatným jménem, písmeno B lze nahradit podstatným jménem anebo jiným slovním spojením tohoto druhu. Například ukpe re erako re ogba znamená "postel hrdinova psa".
  2. ke A ke A znamená "každé A". Písmeno A lze nahradit buď podstatným jménem, nebo slovním spojením prvního druhu. Například ke iviri re itaba ke iviri re itaba znamená "každý tabákový kouř".

Mluvčí jazyka urhobo vyslovují každou slabiku určitou výškou. Výšku zde budeme značit přirozenými čísly, tedy 1, 2, 3, 4, .... Pokud do formuláře níže zadáte slovní spojení o 3 až 8 slovech (včetně), které končí na podstatné jméno ze skupiny 1, dozvíte se výšky slabik posledního slova ve spojení. Pokud tedy například zadáte eve re iviri, dozvíte se, že první slabika slova iviri se vyslovuje výškou 1, druhá a třetí výškou 4.

Úkol 1. Výslovnost podstatných jmen ze skupiny 1 lze zapsat následovně:

ègbèdé, èràvè, ítábà, ívìrì, ódìbó, ógbá.

S použitím stejného zápisu určete výslovnost podstatných jmen ze skupiny 2:

Úkol 2. Určete výšky slabik posledních slov v následujících slovních spojeních:

Poznámka: Jazyk urhobo je nigerokonžský jazyk. Mluví jím okolo dvou milionů obyvatel Nigérie.

Answer key: hideshow