ЗареєструватисяЗареєструватися

© 2019–2024 Online Olympiad in Linguistics© 2019–2024 Online Olympiad in Linguistics

Contests

Online Olympiad in Linguistics 2021

Problems & Answers

1. Thailandeză

În thailandeză există numeroase moduri în care te poți adresa cuiva. În particular, următoarele patru cuvinte pot fi folosite:

gae, kun, taan, ter.

În toate fragmentele de film din această problemă, unul dintre cele patru cuvinte de mai sus a fost folosit în traducerea filmului în thailandeză.

Pentru următoarele fragmente, cuvântul vă este deja dat.

kun
 

ter
 

taan
 

gae
 

kun
 

ter
 

taan
 

gae
 

ter
 

kun
 

taan
 

gae
 

kun

Cerință. Pentru fragmentele rămase, indicați varianta cea mai probabilă dintre cele patru cuvinte pentru un vorbitor de thailandeză. Veți obține punctajul maxim la această problemă dacă cel mult unul dintre răspunsurile voastre diferă de cuvântul folosit în realitate în traducerea filmului în thailandeză.

(!) Thailandeza este o limbă thai-kadai vorbită de aproximativ 60 de milioane de persoane în Thailanda.

2. Orowari

Formularul de mai jos poate fi folosit pentru a căuta într-o mică bază de date (corpus) cu propoziții în limba orowari. Când introduceți un cuvânt din orowari existent în corpus, formularul vă va afișa prima propoziție din corpus ce conține acel cuvânt, precum și traducerea acesteia în limba română.

Atenție! Corpusul nu conține toate cuvintele limbii orowari. De exemplu, homam și taparakam nu apar în corpus, deși ambele sunt cuvinte existente în orowari.

(a) Traduceți în orowari:

(b) Una dintre propozițiile pe care le-ați tradus în orowari poate fi tradusă înapoi în română într-un alt mod. Care este traducerea alternativă în limba română?

(!) Orowari este ultima limbă rămasă din familia limbilor chapakura. Este vorbită de aproximativ 2000 de persoane de-a lungul graniței dintre Brazilia și Bolivia.

3. Limba păsărească turcă

Formularul de mai jos poate fi utilizat pentru a asculta 10 înregistrări ale unor cuvinte fluierate în limba păsărească turcă. Puteți asculta o înregistrare introducând numărul ei (de la 1 la 10) și apăsând fie tasta Enter, fie butonul din dreapta câmpului de input. Puteți, de asemenea, asculta mai multe înregistrări împreună (una după alta) introducând numerele lor, separate prin spațiu.

Cele 10 cuvinte fluierate sunt (în ordine alfabetică):

bak, biz, dar, geç, git,
kar, kek, saç, sen, siz.

Cerință. Atribuiți fiecărei înregistrări cuvântul corespunzător:

(!) Limba păsărească turcă este o variantă fluierată a limbii turce. Este folosită de aproximativ 10 000 de persoane care locuiesc în zonele muntoase ale Turciei.

Litera ç în turcă se pronunță ca ce în ceai.

4. Urhobo

Mai jos sunt date câteva substantive din limba urhobo, într-o transcriere simplificată. Pentru această problemă, acestea au fost împărțite în două grupuri:

Grupul 1

egbede

ac

erave

animal, carne

itaba

tutun

iviri

fum

odibo

banană

ogba

erou

Grupul 2

agogo

clopot

eni

elefant

erako

câine

eve

capră

iribo

ardei

ukpe

pat

Substantivele pot fi combinate în fraze folosind următoarele două construcții ale limbii urhobo:

  1. A re B înseamnă "A al lui B" sau "A în relație cu B". Litera A poate fi înlocuită cu orice substantiv, în timp ce litera B poate fi înlocuită fie cu un substantiv, fie cu o altă frază de acest tip. De exemplu, ukpe re erako re ogba înseamnă "patul câinelui eroului".
  2. ke A ke A înseamnă "fiecare A". Litera A poate fi înlocuită fie cu un substantiv, fie cu o frază de tip 1. De exemplu, ke iviri re itaba ke iviri re itaba înseamnă "fiecare fum de tutun".

Vorbitorii limbii urhobo pronunță fiecare silabă cu o anumită înălțime a vocii, notată aici cu numere naturale (1, 2, 3, 4, ...). Formularul de mai jos vă va spune înălțimea ultimului cuvânt al unei fraze conținând între 3 și 8 cuvinte (inclusiv) şi care se termină într-un substantiv din grupul 1. De exemplu, dacă introduceți eve re iviri, formularul vă va arăta că prima silabă din iviri va fi pronunțată cu înălțime 1, iar a doua și a treia silabă vor fi pronunțate cu înălțime 4.

(a) Pronunțiile substantivelor din grupul 1 pot fi scrise după cum urmează:

ègbèdé, èràvè, ítábà, ívìrì, ódìbó, ógbá.

Folosind aceleași notații, specificați pronunția substantivelor din grupul 2:

(b) Determinați înălțimea ultimului cuvânt din fiecare din următoarele fraze:

(!) Urhobo face parte din familia limbilor nigero-congoleze. Este vorbită de aproximativ 2 milioane de persoane aparținând tribului Urhobo în Nigeria.

Answer key: hideshow