Sign upSign up

© 2019–2024 Online Olympiad in Linguistics© 2019–2024 Online Olympiad in Linguistics

Contests

Practice Contest 2020

Problems & Answers

Surse:

 

Această rundă prezintă probleme în două limbi din părți opuse ale lumii. Una dintre ele este o limbă dravidiană din India. Limbile dravidiene sunt vorbite de peste 200 de milioane de persoane în sudul și sud-estul Asiei. Aceasta este a șasea cea mai mare familie de limbi din lume, după numărul de vorbitori. Cealaltă limbă este dintr-o familie mult mai mică - macro-jê. Această familie de limbi conține aproximativ 20 de limbi, vorbite de aproximativ 50 000 de persoane în Brazilia.

Limbi macro-jê
Kaingang
Limbi dravidiene
Kannada

1. Kannada

Mai jos sunt date, în ordine aleatorie, înregistrări a 30 de numerale în Kannada. Numeralele sunt (în ordine crescătoare):

11, 14, 16, 28, 31, 44, 51, 54, 55, 56, 58, 61, 62, 64, 65,
67, 68, 69, 71, 78, 81, 82, 83, 85, 86, 88, 91, 94, 96, 98.

(a) Determinați corespondențele corecte:

(b) Scrieți cu numere:

Notă: Kannada face parte din familia limbilor dravidiene, fiind vorbită predominant în Karnataka (sud-vestul Indiei). Limba are aproximativ 45 de milioane de vorbitori nativi.

2. Kaingang

Mai jos sunt date câteva cuvinte și combinații de cuvinte în limba Kaingang și traducerile lor în limba română:

Cuvânt
sau combinație
de cuvinte

Traducere

ema mag

oraș

eman

a locui

epry mag

șosea

fag pe

ramură de pin

fe

inimă, piept

fe mag

puternic

garinh fi

găină

goj

râu

jegmi

a stoarce

jog

tată

jykre ha

bunătate

jykre koreg

răutate

kafy

viață, puls

Cuvânt
sau combinație
de cuvinte

Traducere

kakra

unchi

kavaru pani sor

cămilă

ko ha

gustos

kri

munte, vârf

krin

a conduce

mig

jaguar

monh ko

ZIua Indienilor

pani

spate

pyn

șarpe

regre

doi

sin

a descrește

un si

bebeluș

vaso

gol

Folosind formularul de mai jos, puteți verifica dacă o combinație de două sau trei cuvinte în Kaingang formează o combinație corectă. Dacă descoperiți o combinație corectă, formularul vă va da traducerea acesteia în română. Formularul nu va traduce cuvinte singure (ci doar combinații de două sau trei cuvinte) din Kaingang.

După ce ați introdus o combinație de cuvinte în Kaingang, apăsați butonul din dreapta câmpului de input sau apăsați Enter.

(a) Traduceți în română:

(b) Traduceți fiecare din următoarele cuvinte în Kaingang, folosind un singur cuvânt. Nu vă puteți verifica răspunsurile la această cerință folosind formularul de mai sus.

(c) Traduceți fiecare din următoarele cuvinte în Kaingang, folosind o combinație de două sau trei cuvinte. Vă puteți verifica răspunsurile la această cerință folosind formularul de mai sus.

Notă: Kaingang face parte din grupul limbilor macro-jê, fiind vorbită de aproximativ 18 000 de persoane Kaingang în Brazilia. Sistemul de ortografie folosit în această problemă a fost simplificat.

Ziua Indienilor este o sărbătoare oficială în Brazilia care recunoaște și cinstește popoarele indigene din țară. Persoanele Kaingang mănâncă de obicei vită în această zi.

Answer key: hideshow