ЗареєструватисяЗареєструватися

© 2019–2024 Online Olympiad in Linguistics© 2019–2024 Online Olympiad in Linguistics

Contests

Online Olympiad in Linguistics 2020

Problems & Answers

Fiecare problemă valorează 20 de puncte.

Surse:

 

Această rundă prezintă probleme în 4 limbi, aparținând a două familii importante de limbi. Limbile nigero-congoleze sunt vorbite în Africa de peste jumătate de miliard de persoane. Sunt aproximativ 1500 de limbi nigero-congoleze, fiind astfel cea mai mare familie de limbi din lume după numărul de limbi. Doar cu puțin în urmă este familia limbilor austroneziene, ce are peste 1200 de limbi cu peste 300 de milioane de vorbitori nativi.

Limbi nigero-congoleze
Ibibio
Tshiluba
Limbi austroneziene
Tetum
Hawaiiană

1. Citit pe buze

În cele 20 de clipuri de mai jos, un bărbat pronunță următoarele cuvinte în hawaiiană (în ordine aleatorie):

hoʻokipa, hilinaʻi, kāmau, hānau, pāʻani, holoholo, pule, moʻolelo, kupuna, mahiʻai, hoʻokele, kaona, hoʻokupu, mahina, welo, paʻakai, mālie, pele, kahua, pilina.

Cerință. Determinați corespondențele corecte:

Notă: Limba hawaiiană este una dintre limbile oficiale ale statului american Hawaii, care se află în Oceanul Pacific. Este o limbă austroneziană cu aproximativ 24 000 de vorbitori nativi.

Semnul ʻ reprezintă un stop glotal - sunetul din mijlocul interjecției uh-oh. O bară deasupra unei vocale denotă vocală lungă.

2. Tshiluba

Formularul de mai jos poate fi folosit pentru a traduce combinații de două cuvinte din română în tshiluba. Cu toate acestea, doar un singur cuvânt din traducere va fi afișat – celălalt va fi marcat prin asterisc.

După ce ați introdus două cuvinte, apăsați butonul din dreapta câmpului de input sau apăsați Enter.

Cerință. Traduceți următoarele combinații de cuvinte în tshiluba:

Notă: Tshiluba este o limbă nigero-congoleză vorbită de aproximativ 7 milioane de persoane în Republica Democrată Congo. Literele ä, ǐ, și ǔ reprezintă vocale specifice limbii tshiluba.

3. Ibibio

Formularul de mai jos poate fi folosit pentru a asculta 20 de înregistrări ale unor cuvinte în limba ibibio. Fiecare cuvânt este pronunțat de două ori în înregistrare. Puteți asculta o înregistrare introducând numărul acesteia (de la 1 la 20) și fie apăsând tasta Enter, fie apăsând butonul din dreapta câmpului de input. Puteți asculta mai multe înregistrări la rând introducând numerele acestora separate prin spațiu.

Mai jos sunt date traducerile celor 20 de cuvinte, grupate în funcție de una dintre particularitățile de pronunțare:

  1. a cădea, a deveni nevoiaș, întindere, fiu întâi-născut, turmă;
  2. praf, coș de nuiele, cameră de dormit;
  3. acesta, preot;
  4. a râgâi, a răpăi, horă, primul;
  5. crevete mic, scut, arbore de cauciuc;
  6. cărare în tufiș, furnică, borcan.

În funcție de modul de pronunțare, unele cuvinte pot fi de asemenea grupate după cum urmează:

  1. fiu întâi-născut, coș de nuiele;
  2. preot, horă;
  3. întindere, primul, furnică;
  4. a cădea, a râgâi;
  5. praf, crevete mic;
  6. turmă, scut, borcan.

Cerință. Determinați corespondențele corecte:

Notă: Ibibio este o limbă nigero-congoleză. Este vorbită nativ de câteva milioane de persoane din poporul nigerian ibibio.

4. Tetum

Mai jos sunt date câteva cuvinte în limba tetum:

aan, aas, aman, ami, bolu, emi, hadomi, ha'i, ha'u, ida, ina, kapas, kbuka, labarik, makfeto, makrare, mane, manen, nare, na'in, nia, oo, ratene, resin, rosak, ruanulu, sanulu, sei, sira, tolu.

Folosind formularul de mai jos, puteți introduce o secvență de cuvinte și verifica dacă acea secvență este o propoziție validă în tetum sau nu. Dacă secvența este validă, formularul va afișa traducerea fiecărui cuvânt (sau combinație de cuvinte) din acea propoziție în limba română

În plus, se poate substitui un singur cuvânt dintr-o propoziție cu un asterisc *. Formularul va afișa numărul de cuvinte în tetum pe care le poate accepta în locul asteriscului pentru a produce o propoziție corectă în tetum.

După ce ați introdus o secvență, apăsați butonul din dreapta câmpului de input sau apăsați Enter.

Cu excepția spațiilor dintre cuvinte, puteți folosi doar litere minuscule din alfabetul latin și apostroful (cel normal ’ sau cel de pe mȧșina de scris '). Apostroful marchează un stop glotal, o consoană specifică limbii tetum. Orice literă majusculă va fi transformată automat în minusculă. Toate celelalte caractere, inclusiv semnele de punctuație, vor fi ignorate.

Cerință. Traduceți următoarele propoziții în tetum. Dacă o propoziție are mai multe traduceri posibile, este suficient să scrieți una dintre ele.

Notă: Tetum este o limbă austroneziană vorbită de aproximativ 500 000 de persoane pe insula Timor.

Answer key: hideshow